Wanilia w perfumach

19 maja, 2020

Wanilia w perfumach

wanilia

Wanilia to roślina pnąca, rodzaj storczyka, który kwitnie na jasnokremowy kolor. Jej kwiat żyje tylko kilka godzin, a strąk, z którego pozyskuje się esencję zapachową, dojrzewa wiele miesięcy. Świeża laska wanilii, przypominająca zwyczajna fasolkę szparagową, jest całkowicie bezwonna. Zapach pojawia się dopiero po poddaniu jej procesowi fermentacji, podczas którego wanilia brązowieje i zaczyna słodko pachnieć. Na zapach wanilii składa się kilka związków, między innymi – wanilina i heliotropina. Wanilina osiada w formie kryształków na powierzchni laski. Ten krystaliczny wykwit nosi nazwę “szronu waniliowego”. W ciągu dnia wielokrotnie wystawia się strąki na działanie słońca, potem umieszcza przywiędłe owoce w szczelnych skrzynkach, potem znowu słońce, skrzynki, słońce skrzynki, ugniatanie, przebieranie i tak przez kilkanaście lub kilkadziesiąt dni. Efekt, jaki uzyskujemy, jest stokroć wart tej pracy. Jej wysoka cena bierze się z ogromnego trudu jej pozyskania – kwiat wanilii mogą zapylić tylko kolibry bądź specjalny gatunek pszczół, który żyje tylko w Meksyku. W pozostałych miejscach na świecie, aby owocowała, jest zapylana… ręcznie, długim, cienkim patyczkiem, przez specjalnie wykwalifikowane do tego osoby.
Istnieje ponad 100 odmian tego pnącza, ale tylko kilka używanych jest w produkcji perfum i kosmetyków. Do najbardziej znanych i aromatycznych należą wanilia planifolia z Meksyku, wanilia burbon z Madagaskaru, wanilia z Tahiti i afrykańska wanilia z Ugandy.

Wanilia Planifolia, zwana też meksykańską, szlachetną – to najcenniejszy gatunek tej rośliny, występuje naturalnie w lasach tropikalnych w południowo wschodniej części Meksyku, a jej zapach jest wspaniałą, wyważoną kompozycją między słodyczą a ostrością, lekko drażniącą nos. Ma wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne, jej wyciąg używany jest w kosmetykach najwyższej jakości, między innymi kremach marki Chanel.

Wanilia Burbon pochodzi z Madagaskaru i wyspy de la Reunion, czyli dawnych kolonii francuskich, stąd jej nazwa – na cześć rodziny królewskiej. To jest ta wanilia, którą znamy najczęściej – ciepła, słodka, niekiedy “budyniowa”. Wanilia Burbońska ma bogaty, słodki aromat dzięki największej zawartości waniliny wydzielanej przez strączki.

Wanilia z Tahiti, dzięki innym warunkom rozwoju rośliny i jej produkcji, pachnie nieco inaczej – to roślina o najsilniejszym aromacie, ale mniej słodkim – jej zapach to nuty zielone, mleczne, jakby pudrowo -kwiatowe. Ten gatunek zawiera mniej waniliny, za to więcej heliotropiny, która nadaje zapachowi takich właśnie tonów.

Wanilia z Ugandy, zwana też czarną wanilią, czy też afrykańską – charakteryzuje się wyjątkową długimi strąkami, jakich nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie. Jej zapach jest intensywnie drzewny, ziemisty, wyczuwalne są jakby nuty skórzane obok delikatnej słodyczy, która jest tylko tłem dla silnego aromatu.

Różne oblicza wanilii znajdziecie m. innymi w:

  • #034
  •  #038 
  • #045
  • #105
  • #107 
  • #139
  • #151 
  • #166
  • #173
  • #306
  • #324
  • #325
  • #335

Anna Lewińska